V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať +420 725 136 051 info@solarventi.cz

Často kladené otázky FAQ

Všeobecne

Kde by som mohol vidieť zariadenie v prevádzke?
Panely možno vždy vidieť v sídle sídle firmy SolarAir s.r.o vo Svitavách a u obchodných zástupcov. Okrem toho sa dá dohovoriť aj s niektorými zákazníkmi a pozrieť sa na ich SolarVenti. Kontaktujte nás.
Môže SolarVenti pomôcť proti alergii?

SolarVenti istý efekt v tejto súvislosti určite má. Jednak odvlhčuje a vysúša domy, takže priaznivé podmienky pre vznik plesní a húb sú odstránené a naviac aj vzduch, ktorý ide dovnútra domu, je čistý. Je však možné, že sa predsa len cez SolarVenti dostane dovnútra nepatrné množstvo peľu.

Vonkajší vzduch síce prejde skrz zadnú perforovanú stenu, ktorá funguje ako primárny filter a cez špeciálny 2 mm silný čierny filc, ktorý je tiež schopný filtrovať, však môže sa stať, že sa dovnútra domu trochu peľu alebo prachu dostane.

Rýchlosť vháňaného vzduchu je však taká nízka, že už aj tak ide dovnútra panelu len málo prachových a peľových častíc. Už sa nám ozvalo niekoľko zákazníkov, ktorým sa alergia po inštalácii SolarVenti výrazne zlepšila.

Aká dlhá je životnosť SolarVenti?

Na všetky panely SolarVenti je poskytnutá predĺženej záruka, konkrétne 5 rokov.

Na základe skúseností našich zákazníkov z Dánska s pôvodnými modelmi SolarVenti, kde bol solárny článok umiestnený mimo solárny panel, je životnosť zhruba 15-20 rokov. Článok je najdôležitejším komponentom solárnych kolektorov. Naše nové solárne bunky, ktoré sú umiestnené vo vnútri, by mali vydržať dlhšie.

Ventilátor Sunon je jedným z najlepších a najtichších ventilátorov s dvojradovým guličkovým ložiskom na trhu a teoreticky zvládne 30.000 hodín chodu, čo zodpovedá záťaži na zhruba 25 rokov.

Montáž

Mohu si tento systém sám nainstalovat?

Áno, každý priemerne zručný kutil by to mal zvládnuť. Aj s modelom SV14, ktorý je so svojimi 19 kg najväčším z menších modelov, zvládne manipulovať väčšina ľudí. SV30 je najväčší model, ktorý váži 28 kg a na montáž na strechu bude potrebné aspoň dvoch ľudí. Pri montáži na stenu budú 2 ľudia výhodou.

Do koľkých metrov možno natiahnuť potrubie?

Všeobecne možno povedať, že čím je potrubie kratšie, tým menšie sú tepelné straty. Pokiaľ je potrubie dlhšia ako to, čo je v balení, odporúčame použiť potrubie hladké, z hľadiska menšieho odporu (Neznižuje sa toľko výkon).

Pri modeloch SV2 a SV3 možno potrubie natiahnuť do 2 metrov.
Pri modeloch SV7 a SV14 možno potrubie natiahnuť do 3,5 metrov.
U SV30 môže byť dĺžka vzduchovodu až 5 metrov.

Ak je potreba dlhší potrubie ako vyššie uvedené, možno ich nastaviť na dvojnásobok, ale potom je potreba objednať panel ako atyp s externým ventilátorom. To znamená, že ventilátor nebude vsadený do panelu a vzduch stláčať, ale bude umiestnený na konci potrubia a vzduch naopak nasávať. Výkon sa touto úpravou zväčší až o 30%.

Má nejaký význam, či panel na stene dám na výšku alebo na šírku?

Nemá, teplovzdušné solárne panely možno na stene umiestniť ako vertikálne aj horizontálne. Umiestnenie by hlavne malo vyhovovať Vám vzhľadom k interiéru a byť estetické zvonku.

Je lepšie montovať na stenu alebo na strechu?

Montáž na stenu je elegantným a najjednoduchším riešením, ak na miesto na stene či vo štíte nepadá tieň ani z presahu strechy a ani z okolitých stromov či domov.

Pri montáži na strechu je potrebné dodržať sklon 60 °, aby aj v zime pri nižšom postavení slnka bolo zachytené čo najviac slnečného svitu. Výhodou tohto naklonenie je, že v zime z panela oveľa ľahšie a rýchlejšie zíde sneh než ako je tomu u panelov, ktoré sú na streche položené.

Sklon je tiež nevyhnutný na to, aby mohlo dochádzať k správnemu samoochlazování.

Je montáž SolarVenti náročná a ako dlho trvá?

Montáž SolarVenti náročná nie je. S trochou kutilských zručností ju väčšina zákazníkov zvládne. Montáž SV3 na stenu trvá zhruba 1,5 hodiny. Na SV7 je potreba približne 2,5 hodiny a na SV14 okolo troch hodín.

Je samozrejme rozdiel v materiáli do ktorého musíte zhotoviť prestup. 40-tich cm Ytong je hotový rýchlejšie ako napr. 1 m široká kamenný múr. Na strešné montáž je potrebné počítať zhruba dvojnásobok času.

Možno na jeden panel namontovať ako vypínač, tak aj regulátor a termostat?

Áno, však to nie je nevyhnutné. V regulátora už je funkcia zapnúť/vypnúť.

Umiestnenie

Kam je najlepšie SolarVenti umiestniť?

Čo najviac smerom na juh na miesto, ktoré nie je tienené Stomy, domy, ai. Pri nasmerovanie na juh získate najviac slnečného svitu v zime.

Môžem sa neskôr rozhodnúť, že chcem panel umiestniť na strechu miesto na stenu?

Áno, vždy je možné doobjednať strešnú sadu. Štandardne sa s panelom zasiela sada k montáži na stenu.

Môj dom má rozlohu 90 m² a jedna strana je dlhá. Aké by bolo najvhodnejšie riešenie pre tento dom?

Jednou z možností by bolo umiestniť na dom najväčší typ SolarVenti (SV30). Ak by ste ho umiestnili na jeden koniec domu, mal by byť na druhom konci nejaký efektívny odťah vzduchu, aby temperovaný čerstvý vzduch zo SolarVenti prešiel celým domom.

Druhou možnosťou je umiestniť dva menšie kolektory, každý na jeden koniec domu.

Kde je najvhodnejšie umiestniť vstupné vzduchovú trysku - v strope, uprostred múru a alebo u podlahy?

Väčšina by si možno myslela, že pri podlahe, však počas niekoľkých rokov montážou sme zistili, že umiestnenie tohto ventilu nehrá žiadnu úlohu.

Najdôležitejšie pre správnu ventiláciu je počet kubíkov vzduchu, ktoré idú dovnútra miestnosti.

Funkcie

Ako funguje SolarVenti?

Zariadenie je v prevádzke zadarmo a bez pripojenia na elektrinu, pretože solárne bunka ho sama napája. Akonáhle svieti slnko, zohreje sa vzduch vo vnútri panelu. vstavaná bunka vnútri panelu začne vyrábať prúd, ktorý poháňa ventilátor umiestnený na zadnej strane panelu. Ventilátor potom vháňa do domu temperovaný vzduch.

Zadné perforovanou stenou a 2 mm silným čiernym filcom sa dovnútra panelu nasáva čerstvý vzduch z vonku. Rýchlosť nasávanie vzduchu je pomerne nízka, to znamená, že sa dovnútra dostane len zanedbateľné množstvo prachu, peľu ai. Pri chode panelu je panel schopný sám izolovať pohyb vzduchu.

Akonáhle sa panel vypne, dochádza k samoochlazování panelu - aj pri intenzívnom slnečnom žiarenia. Teplo vnútri panela totiž stúpa nahor a vytláča sa von zadnou perforovanou stenou

Viac o funkcie SolarVenti - kliknite tu

Aká je hlavná funkcia SolarVenti?

Primárnou funkciou je odvlhčiť a vetrať dom tak, aby sa vzduch vo vnútri domu zlepšil a vlhkosť klesla. Tým sa zlepší vnútornú klímu a vzduch sa lepšie vykúri / zahreje. V mnohých prípadoch znamená inštalácia aj úsporu za kúrenie. Keď je dom prevetrávanie suchým temperovaným vzduchom, zminimalizuje sa riziko vzniku vlhkosti, plesní a húb.

Z praktických skúseností vieme a mnoho zákazníkov môže dokázať, že tiež vlhkosť samotné budovy po inštalácii SolarVenti klesá. Nábytok, skrinky aj periny budú už po prvej sezóne príjemnejšie a nie zatuchnuté, pretože vlhkosť zmizne, alebo sa aspoň výrazne zníži.

Príspevok na teplo je ako priamy, tak aj nepriamy. Priamy príspevok na teplo spočíva v tom, že vzduch, ktorý je vháňaný dovnútra domu je teplejšie, než vzduch ktorý je vo vnútri domu. Nepriamy príspevok je skrze odvlhčovanie.

Vykurovanie miestností pomocou hlavného zdroja (centrálne kúrenie, krb a i.) Je oveľa rýchlejšie a efektívnejšie, keď vzduch nie je vlhký. Suchý vzduch sa ohreje rýchlejšie ako vlhký, pretože sa z neho nemusí najskôr vyzrážať vlhkosť. Navyše suchý dom sa aj lepšie ohreje vďaka slnku cez okná, než dom vlhký.

Je potreba SolarVenti nejako udržiavať?

Nie, panely sú bezúdržbové. Dážď a sneh umyjú prach, peľ a ďalšie nečistoty, ktoré by sa na tomto systéme mohli usadiť.

Vie SolarVenti aj chladiť?

Áno, systém možno doplniť aj o tzv. Chladiaci ventilátor, ktorý nasáva chladný vzduch zo severnej strany a vháňa ho dovnútra domu. K tomu, aby celý systém mohol fungovať stačí spomínaný chladiaci ventilátor a regulátor (u SV14 a SV30 je neoddeliteľnou súčasťou dodávky), ktorý riadi chod oboch ventilátorov.

Chladiaci efekt môže byť zosilnený aj sadou, u ktorej ventilátor vháňa dovnútra vzduch z potrubia, ktoré je umiestnené v krajine.

Zvládne zariadenie udržať dom v nezámrazové teplote?

Pri veľkých mrazoch bohužiaľ nie sme schopní garantovať, že v dome bude nad 0 ° C. Preto odporúčame suplovať SolarVenti ešte iným zdrojom tepla s nastavením napr. na 5 ° C. Pri slnečných dňoch v zime, kedy je SolarVenti v prevádzke, bude dovnútra vháňať temperovaný vzduch - záleží len na veľkosti panelu, aké bude teplotné navýšenie.

Je teda vhodné poradiť sa s našimi odborníkmi a správne panel nadimenzovať.

Vplyv na teplotu vo vnútri domu má samozrejme aj veľa iných faktorov, napr. Ako je dom izolovaný, z akého materiálu je postavený atď. V neposlednom rade je tiež potrebné spomenúť, že SolarVenti bude temperovať lepšie, keď už bude dom odvlhčený, teda SolarVenti už na ňom bude nainštalované nejakú dobu.

Suchý vzduch sa vykuruje oveľa lepšie ako vzduch vlhký, z ktorého je najskôr potrebné vlhkosť vyzrážať.

Čo sa stane, ak bude panel čiastočne zatienený?

Ak napríklad nainštalujete SV14 vertikálne na stenu a solárny článok bude v spodnej časti, potom tieň z presahu strechy (hlavne v letnom období, kedy je slnko vysoko) nebude mať na chod panelu vplyv, pretože tieň bude pravdepodobne zasahovať len do hornej časti panelu, ale solárna článok bude na slnku.

V zimnom období, kedy je slnko postavené nižšie, presah strechy u tohto umiestnenia nebude mať žiadny negatívny efekt. Problém by mohol však nastať, ak nainštalujete napríklad SV7 na stenu priamo pod presah strechy. Potom by tieň v lete s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahol i solárny článok a ventilátor by sa vůbe nerozbehol.

Jedinou možnosťou pre vyřešní tohto problému by potom bolo, panel posunúť na stene ktorej. Aby ste sa takýchto posunov vyvarovali, odporúčame si umiestnenie naozaj dobre rozmyslieť a Najprv vypozorovať, kam Vám slniečko svieti v lete a kam v zime.

SolarVenti je v chode len keď svieti slnko - prečo?

Akonáhle slnko svieti, vzduch sa vo vnútri panela ohreje a má priaznivý účinok na odvlhčovanie a temperovanie. Inak by sa dovnútra dostal vzduch priamo z vonku.

Veľmi často ide mráz ruka v ruke so slnkom. V zimných mesiacoch pri jasnom počasí sa drží vlhkosť tesne nad zemou a preto je vzduch, ktorý je vháňaný dovnútra v tomto období, veľmi suchý a má dobrý efekt na odvlhčovanie.

Čo sa stane, ak zariadenie nie je v chode niekoľko dní?

Odvlhčovanie domu pomocou SolarVenti je dlhší proces. Ak je úplne zatiahnuté a slnko nesvieti, nedeje sa nič. Akonáhle slnko opäť svietiť začne, odstráni SolarVenti rýchlo vlhkosť, ktorá sa počas neslunných dní v dome nazhromaždila.

Prečo je vidieť rosenie na vnútornej strane polykarbonátové krycej dosky u môjho SolarVenti?

Po namontovaní SolarVenti sa toto oroseniu bude na paneli občas vyskytovať. Je to úplne normálny jav a v žiadnom prípade to nemôže zariadenie poškodiť.

To, že sa orosenie občas objavia, je zapríčinené teplotným rozdielom vzduchu vnútri a mimo neho. Teplý vzduch vo vnútri panelu sa teda stretne so studeným alebo chladnejším vzduchom z vonku a spodná strana Lexanu sa zvlhne.

Orosenie sa preto najčastejšie objaví v situáciách, keď sa panel rozbieha po kratšej či dlhšej nečinnosti, kedy slnko nesvietilo. V týchto situáciách je teplotný rozdiel najväčší. Ak sa chcete orosenia zbaviť okamžite, vypnite ventilátor úplne a oroseniu sa pomerne rýchlo odparí pri samoochlazovacím efektu.

Niekedy sa stane, že musím ventilátor postrčiť, aby sa rozbehol. Ako je to možné?

Aby sa ventilátor rozbehol sám, potrebuje určité napätie zo solárneho článku. Pokiaľ nie je intenzita slnečného žiarenia dostatočná, napr. slniečko svieti príliš zo strany alebo je zrovna tienené mrakom, môže ventilátor vydávať zvuk, ako že sa snaží roztočiť.

Akonáhle sa potom rozbehne, zostane ľahšie v chode a nestabilita intenzity slnečného žiarenia ho toľko neovplyvňuje. V žiadnom prípade neodporúčame strkať do ventilátora prsty či iné cudzie predmety. Jednak by sa mohol ventilátor zničiť a jednak by ventilátor mohol poškodiť tieto predmety či prsty.

Môže sa dostať dovnútra zariadenia alebo domu prach a nečistota?

Nie, zadná perforovaná stena slúži ako primárny filter, suplovanie čiernym filcom, ktorý je vo vnútri panelu.

Môžem zariadenie vypnúť, keď je vonku príliš teplo?

Áno, vypnúť sa dajú všetky modely, pretože sú vybavené vypínačom. Pokiaľ máte pri modeli regulátor, môžete si navyše regulovať aj rýchlosť otáčok ventilátora a teda i množstvo vháňaného vzduchu a zároveň aj nastaviť požadovanú teplotu vo vnútri domu. V určitých situáciách je určite praktické mať možnosť regulácie množstva vháňaného vzduchu i teploty, obzvlášť, keď v dome ste.

Ak znížite rýchlosť otáčok, pôjde Vám dovnútra menej vzduchu, ale bude teplejšie, než keď ventilátor pôjde na plné otáčky. Termostatická funkcia je vítaná obzvlášť v letných mesiacoch, kedy je riziko, že by veľké modely mohli miestnosť prehrievať.

Regulátor možno dodať ku všetkým modelom SolarVenti, avšak najpoužívanejší je u SV7, SV14 a SV30. U SV2 a SV3 možno množstvo vzduchu čiastočne regulovať aj pomocou vstupné vzduchové trysky.

Technické údaje

Z akých materiálov je SolarVenti panel vyrobený?

Rámy a zadná strana sú vyrobené z hliníka, vďaka ktorému je SolarVenti ľahký a dobre sa montuje. Táto konštrukcia zároveň zaisťuje panela vysokú odolnosť aj v agresívnom prostredie.

"Priehľadná krycia doska" nie je sklenená, ale UV-odolná polykarbonátová doska Lexan, ktorá má zároveň aj izolačné schopnosti a neroztriešti sa na malé kúsky, ak by panel spadol, napr. pri doprave.

Lexan plast je nárazuvzdorný a vydrží napr. Aj náraz futbalovou loptou. Ak by predsa len došlo k jeho narušeniu, dá sa vymeniť veľmi ľahko. V porovnaní so sklom je pokykarbonát oveľa ľahšie a má aj lepšie izolačné schopnosti. Všetky skrutky a nity sú nerezové a hliníkové.

Aký je rozdiel medzi vypínačom a regulátorom?

Regulátor vie znížiť rýchlosť ventilátora a vďaka tomu ide dovnútra teplejší vzduch, pretože sa ohrieva dlhšiu dobu v solárnom paneli a zároveň sa aj zníži hlučnosť. regulátor má aj termostatickú funkciu a samozrejme aj funkciu vypnúť / zapnúť. Vypínačom možno panel vypnúť a zapnúť.

Vzduch nie je tak teplý, ako sa udáva v prospekte?

V prvom roku chode SolarVenti prúdi dovnútra viac vzduchu ako je uvedené a tým pádom je i vzduch chladnejší. Toto je zapríčinené tým, že solárne bunka sa musí vo výkone počas prvého roku stabilizovať. Prvý rok totiž vyrába viac prúdu než je uvedené, potom je jej výkon konštantný.

Väčšie množstvo vzduchu na začiatku je len výhodou, pretože sa priestory rýchlejšie odvlhčí. Ak si predsa len prajete teplejší vzduch, môžete znížiť rýchlosť otáčok na regulátora a vzduch bude o trochu teplejšie.

Prečo je solárna bunka zabudovaná v paneli?

Zariadenie sa potom lepšie umiestňuje, napr. Na stenu či na strechu a vzhľadovo je toto riešenie tiež krajší. Okrem toho je solárna bunka lepšie chránená ako proti vetru, dažďu, snehu, tak i proti mechanickým zásahom, napr. futbalovej lopte atď.

Po vypnutí zariadenia, napr. Pri horúcich letných dňoch, je teplota vnútri panelu okolo 80-tich ° C, čo je podľa vedcov z technickej univerzity v DK priaznivé pre solárne bunku, pretože sa zregeneruje a tým sa aj predĺži jej životnosť.

Ako veľmi je počuť ventilátor?

Pri plnom výkone je hluk zhruba 40 dB (+/- 2 dB, v závislosti na intenzite slnko). Tento hluk zodpovedá veľmi tiché digestore. Intenzitu hluku možno znížiť pomocou regulátora, kedy pri znížení otáčok je ventilátor menej hlučný.

Znížením otáčok potom pôjde dovnútra menej čerstvého vzduchu, avšak tento vzduch bude teplejšie. Pokiaľ by Vám hluk naozaj vadil, možno ventilátor vypnúť a zapnúť ho vo Vašej neprítomnosti.

Aká veľká má byť diera v stene?

SV3, SV7, SV14, SV20 a SV30: 135-150 mm.

Dodanie

Ako sa zariadenie dodáva?

Zariadenie sa dodáva ako kompletná kartónový balík pre domácich majstrov. Všetky menšie súčasti balenia, ktoré sú potrebné pre montáž na stenu - napr. flexibilné rúra, golier, vstupné vzduchová tryska, úchytky, skrutky, tesnenia - sú v samostatnej krabici, ktorá je vo vnútri veľké kartónové krabice.

Aký veľký je kartón/obal u SolarVenti?

Rozmery kartónu pre SV7 jsou 120 x 80 x 14 cm.
Rozmery kartónu pre SV14 sú 210 x 74 x 15 cm.
Rozmery kartónu pre SV20 sú 210 x 102 x 15 cm.
Rozmery kartónu pre SV30 sú 302 x 102 x 9 cm.
Rozmery kartónu pre SV30 - sada na stenu sú 45 x 36 x 17 cm.
Rozmery kartónu pre SV30 - solárne bunky sú 99 x 36 x 11 cm.
Rozmery kartónu pre strešné sadu 79 x 26 x 22 cm.

Prúdenie vzduchu v budove

SolarVenti dovnútra vháňa čerstvý vzduch. Ako sa dostane použitý vzduch von?

Vzduch sa vždy snaží uniknúť von tam, kde je to pre neho najjednoduchšie, napr. Odvetranie v kúpeľni, digestor v kuchyni, krb, krbové kachle alebo len netesnosti, napr. okolo okien.

Ak je to možné, nechajte vzduch vháňať tam, kde to najviac potrebujete a nechajte otvorené dvere do ostatných miestností.

Tiahne dovnútra domu vstupné vzduchovou tryskou, keď panel nie je v chode?

Ak je panel na stene správne namontovaný, nemalo by k "ťahaniu" dochádzať. Môže sa však stať, že ak máte v dome veľký podtlak, bude sa týmto otvorom nasávať vzduch dovnútra. V takýchto prípadoch odporúčame pridať do systému spätnú klapku.

Pri montáži na strechu je spätná klapka neoddeliteľnou súčasťou dodávky.

Čo sa stane, keď sa vženie temperovaný vzduch dovnútra?

Vháňaním temperovaného vzduchu zabezpečíme vnútri domu slabý pretlak. Čerstvý temperovaný vzduch pred sebou bude tlačiť použitý vlhký vzduch a vytlačí ho von netesnosťami, napr. okolo okien, pod dverami atď.

Môžete si aj sami regulovať prúd vzduchu tým, že napr. Na opačnej strane od vstupnej vzduchovej trysky necháte otvorenú ventiláciu. Ak je táto ventilácia umiestnená na protiľahlej strane od ventilu, rozmiestnia sa vzduch optimálne po celej miestnosti či dome.

Môže sa stať, že SolarVenti do domu vženie miesto čerstvého vzduchu napr. Susedov dym z komína?

"Zdravé vnútorná klíma pochádza z vonku" - čo znamená, že čerstvý vzduch je nasávaný z vonku. Môže samozrejme nastať aj situácia, že vzduch vonku nie je úplne čistý.

Môže teda dôjsť aj k tomu, že sa Vám dovnútra nasaje susedov dym. Rovnako ako sa to môže stať, keď bežne vetráte oknom a vietor zmení svoj smer.

Dôležité pre montáž solárneho panelu je teda aj zvážení týchto možností. Ak teda už dopredu viete, že v blízkosti miesta, kde by ste chceli panel namontovať, je často takéto znečistenie vzduchu, bude lepšie zvoliť iný variant umiestnenia.

Ako je možné, že tento systém odvlhčuje? Ostatné odvlhčovače majú v sebe kompresor a pod., Ale tento nie.

Je pravda, že SolarVenti sám o sebe nie je odvlhčovačom. Odvlhčenie týmto systémom dosiahnete tak, že dovnútra domu vháňa suchý čerstvý temperovaný vzduch v čase, keď je vzduch najsuchšie. Teda keď je vonku jasno.

Najlepší vzduch z vonku na odvlhčovanie je v zimnom období, kedy na zemi leží sneh. V tomto období je vzduch naozaj suchý a slnko sa odráža od snehovej pokrývky.


Máte otázky? Radi Vám poradíme